Forum -> dysleksja to choroba czy nieumiejętność
| Tytuł: | dysleksja to choroba czy nieumiejętność |
| Autor: | Edi 12.9.2011, 14:12 |
| Proszę was o opinie co myślicie o dysleksji, kiedyś jak byłam w podstawówce to nie było takiej choroby, każdy musiał się uczyć i nie było wyjątków. Wydaje mi się, że jest to choroba wymyślona we współczesnych czasach i wszystko zależy od psychiki człowieka. Bo jeśli się nastawi na to że jest dyslektykiem to już uczyć się nie będzie. Może mam stare podejście do sprawy ale kiedyś nie było czegoś takiego. | |
| Tytuł: | dysleksja to choroba czy nieumiejętność |
| Autor: | 31.1.2012, 22:42 |
| Myślałam dokładnie jak ty, nawet opowiadałam żarty, że dziś są dzieci bez dysfunkcji i dyslektycy, dawniej były pilne i tumany. Wychowałam dwie córki iteraz przy najmłodszej nas trafiło. Na początku były ćwiczenia dodatkowe w domu, nerwy, jak to mówi się do niej, tłumaczy a ona dalej te same błędy powtarza, no i pismo fatalne i nie potrafi podzielić wyrazu, no po prostu rozpacz. Wreszcie trafiliśmy do specjalisty i okazało się, że Mała jest podręcznikowym przykładem dyslektyka. Wierz mi dyslekcja naprawdę istnieje i bardzo utrudnia dotkniętemu dziecku życie. Musi ono o wiele więcej pracować niż jego rówieśnicy a efekty i tak są mierne. Np. koleżanki mojej córci odrabiają zadanie \"na kolanie\" w piętnaście minut, a Mała siedzi 1,5 godz :-( | |